Un tânăr din Arad a dat lovitura pe piața alimentară din România și din străinătate după ce a pus pe picioare o afacere de succes în care a investit aproape 2.000.000 de euro, dintre care 600.000 fonduri europene. Italienii sunt „topiți” după specialitățile produse de român.
Alex Rotaru, din comuna Șeitin, produce două sortimente de brânză, telemea de vacă și caciotta, care sunt foarte apreciate de consumatorii italieni.
Cu o investiție inițială de 1,9 milioane de euro, din care 600.000 de euro provin din fonduri europene, Alex a reușit să construiască o fermă modernă cu peste 200 de vaci din rasa Bălțată Românească și o mică fabrică de brânzeturi.
Drumul spre succes nu a fost deloc unul ușor, însă românul nu a renunțat la visul său. Deși a întâmpinat dificultăți, inclusiv insolvența constructorului și întârzieri cauzate de pandemie, el a reușit să finalizeze investiția în 2021 și să înceapă producția.
„În fermă, investiția a fost făcută cu fonduri europene, partea de grajd. Pentru fabrică am început undeva în 2016, am avut o perioadă de pauză deoarece constructorul a intrat în insolvență și am reușit să finalizăm investiția abia în 2021.
Am pierdut cam un an de zile pentru că am avut nevoie de niște echipamente, a venit pandemia și nimeni nu mai lucra, au întârziat echipamentele și de un an de zile produce brânzeturile.
Partea cu autorizațiile a fost cea mai simplă. Singura problemă rămâne, însă, desfacerea.
Eu am investit 1,9 milioane de euro în toată ferma și în fabrică, dintre care 600.000 de euro i-am pus de la mine, restul din fonduri europene, însă și acum mai am datorii la bancă”, a spus tânărul din Arad.
Produsul vedetă, brânza caciotta, este făcută din lapte integral pasteurizat și este foarte populară în Italia.
Alex a colaborat cu un distribuitor italian, deși a întrerupt parteneriatul din cauza problemelor de plată. Acum, tânărul antreprenor se concentrează pe creșterea consumului de caciotta în România.
„Ne-am axat atunci pe Caciotta, am știut că este cerere în Italia și am livrat acolo la un distribuitor local.
În decembrie am întrerupt colaborarea căci nu mai plăteau la termen.
Am rămas, însă cu rețeta, este o brânză fină și vrem să-i facem pe români să o consume mai mult. Brânza Caciotta conține lapte integral 100% pasteurizat.
Avem o cultură lactică pentru Caciotta din Italia, pe care o utilizăm, și cheag din miel. Se lasă la frig , la temperatură și umiditate controlate minim 21 de zile, iar după aceea este bună de consum”, spune Alex Rotaru, potrivit Fanatik.
Prețul brânzei produse de Alex variază: telemeaua de vacă se vinde la 35 de lei pe kilogram, iar caciotta la 50 de lei pe kilogram. Afacerea sa este un exemplu de succes al utilizării fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii și producției locale.
Citește și: